Fototoestel vervangen door smartphone

We fotograferen nog nauwelijks met een klassiek fototoestel, de smartphone heeft die plaats ingenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van smartphoneproducent Huawei, bij 1.000 Belgen. Bijna de helft van de mensen die een smartphone hebben, zegt dat ze geen behoefte meer hebben om nog een echte camera te kopen.

Het zijn uitzonderingen geworden: mensen die fotograferen met een klassiek fototoestel, meestal zie je smartphones. Dat blijkt ook uit een bevraging bij 1.000 smartphonebezitters: 78 procent gebruikt meestal of altijd zijn telefoon om te fotograferen.

Wat we fotograferen met de smartphone is nogal klassiek. Het meeste fotograferen we anderen in onze omgeving, zoals familie en vrienden. Op twee staan landschappen, op drie huisdieren, op vier objecten zoals decoratie of kleren, op vijf creaties (eten bijvoorbeeld), en pas op zes staan selfies.

Zeker de compacte fototoestellen verkopen nog nauwelijks, door het succes van de smartphone. Bijna 40 procent van de smartphonegebruikers neemt geen gewone camera meer mee op vakantie. Bijna de helft zou zelfs geen klassieke camera meer kopen.