De Facebook-pixel in 1 minuut uitgelegd

Facebook staat vandaag terecht omdat het ons surfgedrag bijhoudt met een zogenaamde Facebook-pixel. Maar wat is dat nu precies? En hoe werkt dat dan? Onze technologie-expert Kenneth Dée legt het uit in één minuut.

Je ziet hem niet, maar het gaat over een onzichtbaar puntje, de Facebook-pixel. Die pixel houdt je surfgedrag bij en kijkt naar hoe lang je naar een bepaalde pagina kijkt bijvoorbeeld en wat je opzoekt op die site. Dat gebeurt op Facebook zelf, maar ook op andere websites. 

"Je ziet niet dat Facebook daar aanwezig is, maar het is er wel", zegt Kenneth Dée. "Telkens je die site bezoekt, wordt er een cookie op je computer geplaatst zodat ze je kunnen volgen van pagina naar pagina."

Geen toestemming
Met die info zou Facebook kunnen achterhalen wat je allemaal opzoekt en bijvoorbeeld gerichter reclame voeren, maar het is niet duidelijk of ze dat ook echt doen. "Als je naar een website surft waar ze bijvoorbeeld een paar schoenen verkopen, dan weet Facebook dat en als je daarna naar Facebook surft, zie je advertenties voor dezelfde schoenen. Eigenlijk achtervolgt Facebook je dus.

En dat kan niet volgens de Privacycommissie, want het bedrijf heeft daar geen toestemming voor gevraagd. Hoewel Facebookgebruikers wel een soort van toestemming geven om hen te tracken op Facebook zelf, is dat niet duidelijk genoeg volgens de commissie. Maar het probleem gaat veel verder, want ook op externe sites en bij mensen die geen Facebook hebben, volgt het bedrijf het surfgedrag met die pixels. 

Bekijk ook: Rechtszaak Facebook vs. België begonnen: