Vermassen

21.45 DINSDAG

"Beeld van dode baby achtervolgt mij nog"

Zelfs voor geroutineerde advocaten went het wreedste leed nooit. Dat blijkt uit de uitzending van ‘Vermassen’ van vanavond, over de assisencarrière van strafpleiter Jef Vermassen. Wanneer hij het heeft over een foto van een vermoorde baby in de zaak-Kim De Gelder wordt hij emotioneel. “Dat verdriet slijt niet met de jaren”, vertelt hij. “Integendeel: je wordt er nog gevoeliger voor.”

Vermassen beschrijft welk vreselijk beeld hij te zien kreeg. “Een van die kinderen is ter plaatse overleden. Eens iedereen vertrokken is van de plaats van de misdaad, maakt men een foto. Dan zie je dat onschuldig, lief baby’tje eenzaam in die grote zaal liggen. Dat beeld achtervolgt me nog”, zegt Vermassen. “Je kan niet onschuldiger zijn dan als kind en als dat geviseerd is, kan je daar niet mee weg. En dan de reactie van die daders: geen beetje medeleven.”

Notoire psychopaten
In de tweede aflevering van ‘Vermassen’ blikt de bekendste strafpleiter van ons land samen met journalisten, psychologen en nabestaanden van slachtoffers terug op een paar rechtszaken van notoire psychopaten. De zaak-Kim De Gelder bijvoorbeeld, een jongen die balanceert op de grens tussen waanzin en weerzin.

Ook aan het woord komen de broer van Gert Van Roy en de ouders van Annick Van Uytsel, die er alles aan doen opdat de daders achter de tralies zouden blijven. Daarom huurden de ouders van Annick ook Vermassen in. “We hadden hem liever aan onze kant dan tegenover ons”, zeggen ze in ‘Vermassen’.

‘Vermassen’, vanavond om 21.40 uur bij VTM