Zo kan Trump nucleaire oorlog starten

Kan president Trump met één druk op de knop een nucleaire oorlog starten? Het antwoord is: ja. Als hij beslist om aan te vallen, dan hangt er vier minuten later een raket in de lucht. Al tijdens de verkiezingscampagne vreesden zijn tegenstanders dat Trump te wispelturig is om zo'n immense verantwoordelijkheid te dragen.

Een échte rode knop bestaat er niet maar er is wel een koffertje dat Trump overal met zich mee neemt. De koffer heet 'the Football', en bevat alles wat de president nodig heeft voor een nucleaire oorlog. Toen Trump hem voor het eerst in handen kreeg was -zelfs hij- onder de indruk.

In de koffer zit eerst en vooral een kaart met de lanceercodes van de raketten en een boek met een aanvalsplan, een soort menukaart met alle doelen op die de president kan raken. Verder is er een communicatiesysteem waarmee hij het Pentagon kan bereiken, een boek met de locatie van de bunker waar hij kan schuilen en een noodplan voor de media.

Vier minuten
Als Trump een go geeft, worden vier minuten later de raketten gelanceerd. Hij moet de minister van Defensie wel inlichten, maar die heeft geen macht om hem tegen te houden.

Kritiek
Al tijdens de verkiezingscampagne vonden Trumps tegenstanders dat hij niet geschikt is om zo'n verantwoordelijkheid te krijgen. Maar zijn voorgangers waren ook niet altijd voorzichtig. Jimmy carter liet in de jaren zeventig de lanceercodes bij de stomerij slingeren.

Door: Valerie Reynaerts / Jef Artois

Bekijk ook: