Dossier

Wie wordt 4de partij in regering Rutte?

Mark Rutte (VVD), de ontslagnemende minister-president van Nederland, wil dat zijn partij met onder meer het christendemocratische CDA en het links-liberale D66 in een nieuwe regering stapt. Dat heeft de liberale politicus vanmorgen  verklaard na een gesprek met verkenner Edith Schippers, een partijgenoot van Rutte.

Rutte hoopt dat er een "stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers", zo verklaarde hij. De vorige coalitie - VVD en het centrumlinkse PvdA - had geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen.

 

Samenwerking met CDA en D66 is "gezien de verkiezingsuitslag" dan ook logisch, vervolgde Rutte. Maar daarnaast moet wel nog een vierde partner met minstens vijf zetels gezocht worden om aan een meerderheid te raken. GroenLinks (14 zetels) en ChristenUnie (5) worden in dat verband het vaakst genoemd. Rutte herhaalde nogmaals dat hij de PVV, de partij van de extreemrechtse populist Geert Wilders, uitsluit als coalitiepartner.