Wat zijn gevolgen voor race Elysée?

De aanslag op de Champs-Elysées in de Franse hoofdstad Parijs zet de zenuwen scherp aan de vooravond van de Franse presidentsverkiezingen. Komende zondag trekken de Fransen namelijk naar de stembus voor de eerste ronde van de verkiezingen. Welke invloed heeft dit op de campagne en kan het de stemuitslag beïnvloeden?

Zondag vindt in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats, waarbij de in totaal elf kandidaten het tegen elkaar zullen opnemen. De twee beste kandidaten gaan door naar de tweede ronde op 7 mei, waar de finale beslissing zal vallen.

De campagnes van de presidentskandidaten lopen dus op hun einde, maar de aanslag van gisteravond heeft verschillende kandidaten opnieuw voor de microfoon gehaald. Daarin valt op dat sommige kandidaten een nog hardere taal hanteren dan voordien. Zo schuwde de rechts-conservatieve kandidaat François Fillon de harde taal niet in zijn verklaring, en liet hij weten dat hij onder meer het Schengenakkoord wil herzien en dat hij de grenzen meer wil controleren. 

“Bij de verklaring van Fillon leek het net alsof de extreemrechtse Marine Le Pen aan het woord was”, zegt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck. “Ze schuiven steeds meer naar elkaar op.” De harde taal wordt overigens niet door iedereen warm onthaald. Zo komt er kritiek uit linkse hoek dat de rechtse kandidaten munt zouden willen slaan uit de gebeurtenissen. 

Gevolgen voor zondag
Maar wat wil dit zeggen voor de stembusgang van zondag? Zullen de rechtse en extreemrechtse kandidaten kunnen profiteren van de recente aanslag? “Ongetwijfeld zal een deel van het kiespubliek zich aangesproken voelen door het harde discours dat nu gevoerd wordt”, zegt Van Spilbeeck.

Toch zal volgens hem niet Marine Le Pen, maar wel François Fillon extra kiezers kunnen winnen. “Het standpunt van Le Pen over terrorisme en migratie is namelijk al een tijdje gekend, dus ik denk dat haar aantal kiezers nu niet drastisch zal toenemen. Degene die er het meeste van zal profiteren lijkt me François Fillon. Hij heeft ook harde standpunten, maar hij heeft vandaag gereageerd als een echte staatsman om zo kiezers te kunnen overtuigen dat hij de geschikte kandidaat is om deze problemen in de toekomst aan te pakken.”

De kandidaat die het meest te verliezen heeft, is centrumkandidaat Emmanuel Macron. “De vooral rechtse kiezers die momenteel nog twijfelen tussen Macron en Fillon, zullen nu misschien eerder voor de laatste kiezen”, aldus Van Spilbeeck.

Minder grote opkomst?
Door de aanslag zo kort op de verkiezingen, bestaat ook de kans dat de Franse kiezers in groten getale zullen thuisblijven uit schrik. De Fransen hebben namelijk geen stemplicht, waardoor ze kunnen thuisblijven. Daarnaast vormt een stembureau een erg symbolisch doelwit. “Dat is een plaats waar veel mensen bijeenkomen en dat een grote symbolische waarde heeft, dus het zou kunnen. Maar alle Fransen die ik vandaag gehoord heb, zeggen wel dat ze hun stem nog zullen uitbrengen”, zegt Van Spilbeeck. 

Bij de schietpartij van gisteren kwam een politieagent om het leven, en raakten drie anderen -twee politieagenten en een toerist- gewond. De politie slaagde erin de dader neer te schieten, die ter plaatse overleed.

Lees meer: Aanslag Champs-Elysées: wat weten we nu