VTM NIEUWS-reporter belandt in drone-aanval

Israël heeft ook vandaag geweld gebruikt tegen de Palestijnen. Daar was VTM NIEUWS-reporter Robin Ramaekers zelf getuige van. Op een halve kilometer van de grens stond hij te praten met enkele Palestijnse gezinnen met kinderen, toen een drone een soort traangasgranaten dropte.

Meteen na de aanval zijn de gevolgen voelbaar. “We hebben zonet de volle laag gekregen van een Israëlische drone, die een soort van traangasgranaten afvuurt op de menigte. En we staan hier echt op 500 meter van de grens”, zegt Ramaekers, die het zichtbaar moeilijk heeft.

"Echt extreem"
“Ik weet niet wat het precies is. Het is geen traangas, want ik ken traangas. Het is een variant, een soort van pepperspray. Je krijgt geen adem meer, alles pikt, het is als een bijtend gevoel in je ogen en neus, het pakt vooral op de ademhaling. Het is echt extreem”, vertelt Ramaekers nog.

“De baby die gisteren is omgekomen, heeft wellicht exact hetzelfde over zich heen gekregen. Het toont dat het soort geweld dat Israël inzet, zelfs als mensen op 500 meter van de grens aan het kijken zijn, dat dat disproportioneel is.”

(Meer onder de video)

Eerder rustig
Na een bloederige dag gisteren, waarbij 58 Palestijnen omkwamen bij opstanden, was het vandaag eerder rustig. De Palestijnen bleven weg van de grens en namen de tijd om hun doden te begraven.