Voetballertjes en coach donderdag naar huis

De twaalf jonge Thaise voetballers en hun coach mogen donderdag het ziekenhuis verlaten. Dat heeft de minister van Volksgezondheid meegedeeld. Hij raadt de jongens wel aan om de media te ontwijken. De jongens werden wereldnieuws nadat ze waren vastgeraakt in een onder water gelopen grot.

De dertien 'Everzwijnen', hoe hun voetbalclub heet, verkeren in een goede fysieke staat. “Hun moreel is goed", zegt minister van Volksgezondheid Piyasakol Sakolsattayatorn. "Ze zullen samen het ziekenhuis verlaten. We voorzien dat dat donderdag zal gebeuren."

Post-traumatische stress
Volgens Sakolsattayatorn krijgen de jongens de raad mee om geen interviews te geven aan de media. "Dat kan symptomen van post-traumatische stress uitlokken", aldus de minister. De autoriteiten zullen hen alvast begeleiden na hun ontslag uit het ziekenhuis. 

Verfilming
Het voetbalteam en hun coach raakte op 23 juni vast in een onder water gelopen grot in het noordelijke Tham Luang. De spectaculaire reddingsactie, waarbij honderden duikers waren betrokken, werd overal ter wereld met argusogen gevolgd. Op 10 juli werden de laatste jongens gered. Hollywood heeft al interesse getoond voor de verfilming van de saga.