Vlaming in VS: "Storm zeer gevaarlijk"

Orkaan Matthew, die in Haïti het leven kostte aan meer dan 300 mensen, trekt momenteel over de oostkust van de Verenigde Staten. In Florida zijn aan de kust duizenden mensen geëvacueerd. “Op dit moment regent het enorm hard en zijn er rukwinden”, zegt Vlaming Marc De Vlieger die in Coral Springs in Florida woont aan VTM NIEUWS. “Je weet nooit waar de storm naartoe trekt, maar het is zeer gevaarlijk.”

Het is bang afwachten in de Amerikaanse staat Florida want de superstorm Matthew kan er elk moment aan land komen. Voorlopig zit de superstorm nog boven de kust, maar dat kan snel veranderen volgens Marc De Vlieger. “Zolang de storm boven de zee blijft, zal de schade beperkt zijn.”

Angst
Marc De Vlieger - die al meer dan veertig jaar in de VS woont - neemt deze superstorm zeer serieus. “Elf jaar geleden maakte ik orkaan Wilma mee, de grootste orkaan ooit”, vertelt hij. “De kern van de storm was toen boven ons huis en toen heb ik gezien hoe ernstig zoiets kan zijn.” Marc verloor door de orkaan toen alles. Hij had drie jaar lang nodig om alles weer op te bouwen. “Je weet nooit waar de storm naar toe trekt, maar het is zeer gevaarlijk.”

Noodtoestand
De Amerikaanse president Barack Obama heeft net als in Florida ook in de zuidoostelijke staat South Carolina de noodtoestand uitgeroepen. De gouverneur van Florida Rick Scott heeft miljoenen mensen opgeroepen om zich in veiligheid te brengen. Scott heeft 3.500 manschappen van de National Guard ontplooid om te helpen met de evacuatie. "Neem geen risico's, vertrek nu", schreef Scott op Twitter.