Vlaming in VS: "Alleen ons huis staat er nog"

Hun hele woonwijk is herleid tot assen maar hun huis staat nog ongeschonden overeind. Een Vlaams gezin in Californië dat moest vluchten voor de bosbranden, is er met de schrik vanaf gekomen. Hun buren hadden minder geluk, van hun huizen blijft weinig over. Een onwaarschijnlijk filmpje toont hun verbazing als ze hun huis terugzien.

De familie Verspecht woont in Santa Rosa, dat zwaar getroffen is door de bosbranden. Zondagavond moesten ze hun huis halsoverkop verlaten, nadat ze gewekt werden door hun buren. Die hebben hun leven gered, want niet veel later is het dorp volledig platgebrand.

Wijk verwoest
Het gezin vluchtte naar een opvanghuis maar keerde maandagavond toch terug naar hun huis. En daar troffen ze hun huis volledig intact aan. Een wonder, want het hele dorp is verwoest. Er stonden nog amper drie huizen recht en dat van hen dus ook.

(Lees verder onder de foto)

"Hoe is dit in godsnaam mogelijk?"
Wanneer ze hun straat inrijden, kunnen ze hun ogen niet geloven. "Dat meen je niet!", zegt moeder Andrea herhaaldelijk. Als vader Jan en zoon Pieter-Jan hun huis binnenwandelen, kunnen ze hun ogen niet geloven. "Hoe is dit in godsnaam mogelijk?"

Pas wanneer ze vanachter in de tuin komen zien ze pas echt hoeveel geluk ze hebben gehad. De vlammenzee stopte maar net achter hun huis en hun buren hebben minder geluk gehad. "Alles is weg!", roept vader Jan.

(Lees verder onder de foto)

"Mirakel"
Op een gesprongen ruit en wat schade aan een hoek van het gebouw na, is hun huis zo goed als ongeschonden. "Zo ver als je kan zien, is alles weg. En ons huis staat nog recht: het is een mirakel", vertelt Jan aan VTM NIEUWS.

En toch zal het nog lang duren vooraleer het gezin terug in hun huis kan trekken. "Hier is geen water, elektriciteit of gas. Alle infrastructuur is weg. Ons huis is onbewoonbaar", zegt Jan.

Verdriet
Hun geluk slaat al snel om in verdriet wanneer ze het huis opzoeken van de vrienden die hun leven hebben gered. "Het huis is volledig weg. Alles wat die mensen hadden, is weg", vertelt de 15-jarige Pieter-Jan.

Bekijk hier het volledige filmpje van hun thuiskomst: