Dossier President Macron

Vandaag eerste ronde parlementsverkiezingen

Vandaag heeft in Frankrijk de eerste ronde plaats van de parlementsverkiezingen. En Macron is daarvoor vol zelfvertrouwen.  Waarnemers verwachten een tsunami van z'n nieuwe partij, "La République en Marche".  De verkiezingen verlopen in twee rondes: in kiesdistricten waar niemand de absolute meerderheid behaalt, komt er volgende week een tweede ronde.

Het ziet er goed uit voor president Macron, vijf weken na zijn eigen overwinning. Volgens de laatste peiling haalt zijn nieuwe partij La République en Marche 330 tot 400 van de 577 zetels in de Assemblée Nationale. Een heel ruime absolute meerderheid, want die ligt al op 289 zetels.

Frankrijk telt 577 kiesdistricten, evenveel als het aantal zetels in de Assemblée. Per kiesdistrict mag dus alleen de winnaar naar het parlement. De Fransen doen het wel in twee rondes, maar wanneer één kandidaat in de eerste ronde meer dan 50 procent behaalt, vervalt die tweede ronde.

Plannen makkelijker uitvoeren
De parlementsverkiezingen vallen na de presidentsverkiezingen. Zo kan de net verkozen president, in dit geval Macron, meestal doorgaan op zijn elan. Als zijn partij een stabiele meerderheid in het parlement behaalt, kan hij zijn plannen makkelijker uitvoeren.

Andere partijen
Voor de andere partijen ziet het er minder goed uit. De rechtse Les Républicains, de partij van Sarkozy en Fillon, zou nog het beste standhouden. Het extreem-rechtse Front National van Marine Le Pen is sinds de presidentsverkiezingen teruggezakt.

De partij van de extreem-linkse Mélenchon zou zelfs meer halen dan de Parti Socialiste van ex-president Hollande. Die lijkt op de dool en zou tien keer minder zetels behalen dan vandaag.