Uw huiskat? Die komt wellicht uit Egypte

De huiskat zoals we ze in ons land kennen, is afkomstig uit Egypte en niet van de wilde katten die ooit in onze contreien leefden. Dat hebben wetenschappers van de KU Leuven en het Belgisch instituut voor Natuurwetenschappen samen met internationale collega's ontdekt, na het bestuderen van honderden kattenbotten.

De wetenschappers wilden te weten komen hoe onze katten ooit zo tam werden. Daarvoor moesten ze tienduizenden jaren terug in de tijd, naar het gebied ten oosten van Egypte.

In dat gebied leefden wilde katten die wellicht aangetrokken werden door de eerste landbouwers, zegt Wim Van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor de Natuurwetenschappen daarover. “Die landbouwers stockeerden namelijk graanoverschotten, waar de wilde katten ook op afkwamen.”

Per schip naar Europa
De diertjes kwamen vanwege het graan steeds dichter in de buurt van de mens, die op hun beurt probeerden om de katten te temmen. Toen de landbouwers vervolgens naar Noord-Europa reisden, namen ze hun katten mee. Zo geraakten ook de Egyptische katten per schip tot bij ons. 

Onze huiskatten stammen met zekerheid niet af van onze eigen inheemse wilde katten. Die zijn erg schuw, laten zich niet benaderen en mijden contact met mensen. Wel is er in de loop van de tijd vermenging geweest van huiskatten met de wilde kat. 

Kattenbotjes onder de loep
Om tot die conclusie te komen, moesten de wetenschappers van onder meer de KU Leuven het DNA van honderden kattenbotjes bestuderen. “Ik denk dat het om 500 à 600 botten gaat”, aldus Van Neer.  

Alle vroege katten hadden trouwens een streepjespatroon, zoals hun wilde voorouder. Pas in de middeleeuwen duiken de eerste katten met een vlekkenpatroon op.