Dossier President Trump

Trump: “Soldaten aan Mexicaanse grens mogen dodelijk geweld gebruiken”

De Amerikaanse president Donald Trump benadrukt dat zijn militairen aan de grens met Mexico dodelijk geweld (of ‘lethal force’) mogen gebruiken. “Weet dat je te maken hebt met minimum vijfhonderd ernstige criminelen. Het leger moet zich niet laten doen”, klinkt het. Het gros van de karavaan zijn Zuid- en Centraal-Amerikanen, op de vlucht voor armoede.

Mexico wil de migranten een werkvergunning geven, zodat ze daar aan de slag kunnen. De meeste migranten willen echter doorsteken naar de Verenigde Staten. De asielprocedure in Mexico, die tot zes maanden kan duren, gaat voor hen niet snel genoeg.

Dodelijk geweld
Maar president Trump wil niet dat de tienduizenden mensen zomaar Noord-Amerika binnenkomen. Daarom mogen Amerikaanse soldaten van hem dodelijk geweld gebruiken.

“Ik heb de toestemming gegeven om dodelijk geweld te gebruiken”, zegt Trump. “Maar ik hoop dat ze dat niet moeten gebruiken.”

Onduidelijke informatie
De Mexicaanse mensenrechtencommissie zegt dat de Amerikaanse asielinformatie niet duidelijk is. De migranten weten niet wat hen te wachten staat, zegt de commissie.

Lees ook: