Dossier President Trump

Trump: "Poetin wilde Hillary als president"

“Poetin wilde Hillary als president in plaats van mij”. Dat heeft Donald Trump gezegd in een interview op de Amerikaanse nieuwszender CBN. De Amerikaanse president is deze morgen geland op de luchthaven van Orly. Morgen is hij eregast op het militair defilé voor de nationale feestdag. Met zijn bezoek hoopt hij wellicht ook de heisa in de VS te ontlopen.

Het schandaal rond de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen krijgt in de VS almaar grotere proporties. Er zijn bewijzen dat zijn zoon contact had met Russen die hem gevoelige informatie wilden geven. Trump houdt vol dat daar niets van aan is en dat Poetin er zelfs alle baat bij had om Clinton en niet hem te steunen.

“Als Hillary had gewonnen dan zou ons leger uitgedund zijn en zou onze energie veel duurder zijn”, zegt Trump. “Dat is wat Poetin niet leuk vindt aan mij. Daarom vraag ik me af: Waarom zou hij mij verkiezen? Want vanaf dag één wil ik een sterk leger, dat wil hij niet. En vanaf dag één wil ik met fracking (een methode om schaliegas of olie uit de diepe ondergrond vrij te maken, nvdr.) en al de rest de energieprijzen doen zakken en veel energie produceren. Hij wou liever Hillary met haar windmolens.”

Ontslag?
Voor het eerst is er een concrete poging om Trump af te zetten. Twee democratische congresleden hebben een resolutie ingediend om zijn ontslagprocedure op te starten. “Het lijkt nu waarschijnlijk dat de president iets te verbergen heeft”, zegt Brad Sherman, congreslid van de Democraten. “Ik ben ervan overtuigd dat zijn gesprekken met en het daaropvolgende ontslag van FBI-directeur James Comey een belemmering van de rechtsgang vormen.”

Het voorstel is een slag in het water, want de resolutie moet goedgekeurd worden door een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, waar de republikeinen van Trump aan de macht zijn.