Dossier President Trump

Trump: "Israël en Palestijnen blij? Ik blij"

Trump heeft op dit moment de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op bezoek. Israël is al decennia één van de trouwste bondgenoten van de VS en dat zal onder Trump niet veranderen. Als eerste Amerikaanse president in meer dan een halve eeuw vindt Trump een tweestatenoplossing met Palestina geen prioriteit. Het maakt hem niet uit, zolang Israël en Palestina maar vrede sluiten.

Trump kent Netanyahu zo goed dat hij hem zelfs bij zijn bijnaam ‘Bibi’ noemt. Over het conflict tussen Israël en Palestina zei hij het volgende: “Ik heb gekeken naar een oplossing met twee staten en met één staat. Ik wil de oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. Daar word ik heel blij van. Ik kan met beide oplossingen leven. Ik dacht lange tijd dat de tweestatenoplossing de makkelijkste was, maar eerlijk: als 'Bibi' en de Palestijnen blij zijn, dan ben ik ook blij.”

Trump zei dat de internationale gemeenschap en de Verenigde Naties Israël vaak erg onfair hebben behandeld, maar hij riep de Israëlische premier wel op tot meer terughoudendheid in zijn nederzettingenbeleid. Het zou goed zijn indien Netanyahu zich "iets" gematigder zou opstellen, zei hij.

Sinds Trump in januari verhuisde naar het Witte Huis, heeft Israël de constructie van 6.000 kolonistenwoningen in de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem aangekondigd.