Dossier President Trump

"Trump had groepen moeten benoemen"

Na de gebeurtenissen in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia, zit president Trump nog maar eens in het oog van de storm. Hij krijgt heel wat kritiek omdat hij in zijn verklaringen nergens verwijst naar de rol van de neonazi’s. Zelfs leden van zijn partij wijzen hem met de vinger. “Hij had de groepen bij naam moeten noemen”, zegt VS-correspondent voor VTM NIEUWS, Greet De Keyser.

Nadat een man gisteren met zijn wagen inreed op een groep betogers die manifesteerden tegen extreemrechts in Charlottesville, sprak Trump de pers toe. Hij zei dat hij de acties van haat veroordeelt en dat de haat en verdeeldheid moet stoppen. “We moeten samenkomen als Amerikanen met liefde voor ons land en affectie voor elkaar, ongeacht onze huidskleur, afkomst, religie of politieke voorkeur."

Opvallend is dat hij in zijn boodschap geen enkele keer verwijst naar de rol van de neonazi’s en dat hij niet spreekt over een terreurdaad. Voor heel wat politici, zelfs binnen zijn eigen partij, maakt Trump daarmee een kapitale fout.

Lees verder onder de video

“De Amerikanen verwachten van Trump dat hij de namen van de groeperingen gebruikt en hun racistische boodschap sterk veroordeelt”, zegt De Keyser. “Net zoals de gouverneur dat gedaan heeft.”

Ku KluX Klan
Verschillende leden van de Ku Klux Klan waren aanwezig op de betoging. “David Duke, oud-leider van de Ku Kux Clan zag een soort van goedkeuring bij de president voor de rally die gehouden werd”, zegt onze VS-correspondente. “En dat is een probleem voor Trump, want sinds hij president is, is het aantal extreemrechtse groeperingen toegenomen.”

Tegenreactie Amerikanen
De Amerikanen zelf lijken niet onder de indruk van de gebeurtenissen en nemen verschillende vredesinitiatieven. “Nadat de rellen in het nieuws waren geweest, ontstond er bij de bevolking spontaan een golf van verontwaardiging. In heel veel steden ontstonden er spontane tegenreacties, zoals wakes en bedevaarten om het geweld te veroordelen. Ook vandaag nog worden er heel wat vredeswakes gehouden.”

Bekijk ook:

Door: Tanita De Mey