Trump en The Queen heffen het glas tijdens staatsbanket

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania zijn in Londen voor een driedaags staatsbezoek. Het is het eerste officiële bezoek van Trump aan Groot-Brittannië. Gisteravond vond op Buckingham Palace het staatsbanket plaats, waarop Trump het glas klonk met de Britse Queen.

Air Force One werd gisteren op de Londense luchthaven Stansted opgewacht door de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, en Amerikaans ambassadeur Woody Johnson. Later op de dag ging het met de helikopter richting Buckingham Palace, waar Trump in de tuin landde en werd verwelkomd door prins Charles en diens vrouw Camilla. Daarna stond een lunch met Queen Elizabeth op het programma.

Maandagnamiddag legden Trump en zijn vrouw, samen met prins Andrew, een krans neer aan het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey, waarna ze op de thee gingen bij Charles en Camilla in Clarence House. Gisteravond was er het officiële staatsbanket in Buckingham Palace.

Beledigingen
De Amerikaanse president zorgde nog voor zijn aankomst al voor controverse Groot-Brittannië gestart met beledigingen aan het adres van de Londense burgemeester Sadiq Khan. In een tweet, verstuurd tijdens de landing maandagochtend op de Londense luchthaven Stansted, omschreef hij Khan onder meer als een "ontzettende loser". Trump meent verder nog dat Khan een verschrikkelijke burgemeester is, die de "bezoekende president van de Verenigde Staten, veruit de belangrijkste bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk, belachelijk gemeen heeft behandeld".

Vandaag ziet Trump ontslagnemend premier Theresa May. Op de laatste dag van het bezoek woont de president de herdenkingsplechtigheden bij voor de 75ste verjaardag van de D-Day-landing in Portsmouth, en vandaar reist hij door naar het Franse Normandië.

Protest
Trumps bezoek is bijzonder omstreden. Veel Britten protesteren tegen zijn komst.  Maandagavond houden duizenden manifestanten, geleid door verschillende vrouwenverenigingen, een "people's banquet" in de buurt van het parlement, op hetzelfde moment als het staatsbanket.