Is Syrië nu volledig bevrijd van IS?

De Syrische stad Raqqa werd vandaag bevrijd uit handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat zeggen de Syrische Democratische Krachten, die als een betrouwbare bron gezien worden. Maar daarmee is het verhaal van IS in Syrië niet afgelopen, zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers.

De Syrische Democratische Krachten of de SDF-strijders proberen Raqqa al sinds juni te bevrijden, de voormalige hoofdstad van IS in Syrië. De SDF-strijders zijn een alliantie van de Koerdische peshmerga en de Arabische milities, en worden gesteund door de Verenigde Staten.

De strijders claimen vandaag de overwinning in de Syrische stad, maar dat wil niet zeggen dat de terreurgroep daarmee volledig verjaagd is uit Syrië. “Zo heeft Islamitische Staat nog een strook in handen langs de rivier Eufraat en de Iraakse grens. Al wordt ook daar om gevochten", zegt VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers.

Daarnaast blijft het gedachtengoed van de terreurgroep ook bestaan, ondanks het feit dat de strijders fysiek worden verdreven. “Je krijgt de radicale gedachten met deze gevechten niet meteen uit de hoofden van de mensen. De wortels van de terreurgroep blijven aanwezig, zowel in Irak als in Syrië.”

Komen de strijders nu naar Europa?
Nu de IS-strijders uit de Syrische stad verdreven zijn, stelt zich ook de vraag of ze terug naar Europa of België zullen komen. Zo verblijven nog 275 Belgische strijders in Irak en Syrië.

“Het is alvast moeilijker om terug te komen dan te vertrekken. Daarnaast worden deze IS-strijders nu gedood of verplicht om zich over te geven. De Iraakse overheid heeft al laten weten dat ze de buitenlandse strijders zullen berechten. De kans wordt daardoor kleiner en kleiner dat ze zullen terugkeren, dat is steeds minder evident geworden”, zegt Ramaekers.

(Lees verder onder de video)

Balans van slachtoffers
De stad was in juni 2014 in handen gekomen van IS. Samen met Mosul in Irak, was Raqqa de belangrijkste stad in het zelfuitgeroepen kalifaat van IS. 

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vielen er tijdens de vier maanden durende strijd in totaal zowat 3.250 doden, onder wie minstens 1.130 burgers. Er waren ook 270 minderjarigen onder de slachtoffers. Bovendien zouden nog altijd honderden mensen vermist zijn.