Dossier Strijd tegen IS

Strijd Mosul: 200.000 burgers in gevaar

De eindstrijd om Mosul, het laatste bolwerk van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak, is ingezet. Er wordt echter gevreesd voor een ware ramp. IS houdt namelijk nog 200.000 burgers gegijzeld en experts vrezen voor hun levens. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers en cameraman Jo Verstichel konden mee oprukken tot aan de frontlijn.

Het Iraakse leger is de laatste IS-wijken in de stad Mosul aan het insluiten. Het grootste deel van de strijd gebeurt op een klein oppervlakte, strijders staan vaak oog in oog met elkaar. De straten van Mosul liggen bezaaid met lijken, die niet worden begraven.

200.000 legers
De hevige gevechten dreigen heel wat burgerlevens te eisen. In Mosul wonen namelijk nog 200.000 burgers, die gegijzeld worden door de overgebleven IS-strijders.

Nu de wanhoop tpeneemt bij IS, wordt er gevreesd voor een waar bloedbad. IS heeft in het verleden al vaker laten zien geen schrik te hebben om burgers af te slachten.

Aan de frontlijn
VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers kan uitzonderlijk mee tot aan de frontlijn. Hij ziet van dichtbij hoe IS de strijd om Mosul aan het verliezen is.

De centrale vraag blijft: hoe lang zal IS nog standhouden?