Speciale zitting over inmenging Russen

Het Amerikaanse Congres begint vandaag met een speciale hoorzitting over mogelijke inmenging van de Russen tijdens de presidentsverkiezingen. De directeurs van de geheime diensten FBI en NSA zullen er getuigen. Maar het zal ongetwijfeld over veel meer gaan: ook over de beschuldiging dat ex-president Barack Obama Donald Trump zou hebben afgeluisterd.

Hoofdrolspeler tijdens de hoorzitting is FBI-baas James Comey. Hij moet zeggen of ex-president Barack Obama Donald Trump daadwerkelijk heeft afgeluisterd in de Trump Tower tijdens de verkiezingscampagne. 

Trump beschuldigde Obama daarvan twee weken geleden op Twitter zonder enig bewijs voor te leggen. “De FBI moet dit verduidelijken, want anders kan deze regering straffeloos eender wat zeggen”, aldus Nancy Pelosi, Democratische fractieleider van het Huis van Afgevaardigden.  

Republikeinen
Ook veel Republikeinen geloven niks van die aantijgingen. “We hebben geen bewijs dat dit heeft plaatsgevonden. Nadat we tal van mensen gesproken hebben de voorbije week denk ik niet dat er een telefoontap was in de Trump Tower”, zei Devin Nunes, Republikeinse voorzitter van de Commissie van Inlichtingen op 15 maart.

Russen
FBI-baas James Comey moet hierover eindelijk duidelijkheid brengen. Maar ook over de mogelijke banden tussen president Trump en Rusland.

Tijdens de campagne is de server van de Democratische Partij gehackt en tienduizenden e-mails belandden op Wikileaks. Volgens de inlichtingendiensten het werk van Russische hackers die zo probeerden het verkiezingsresultaat te beïnvloeden. Dat zal allemaal worden uitgespit tijdens de hoorzitting. President Trump was er al vroeg bij vanochtend om commentaar te geven op Twitter. “De Democraten hebben het Russische verhaal verzonnen en naar voren gebracht als een excuus voor de vreselijke campagne die ze gevoerd hebben.”

Het Witte Huis ontkent iedere samenzwering tussen het campagneteam van Trump en Rusland.