Schildpadden in zee voor jarige koning

In Thailand zijn duizenden schildpadden in zee gelaten ter gelegenheid van de verjaardag van de nieuwe koning Maha Vajiralongkorn. Op die manier willen ze hem een lang leven toewensen, want veel Thai beschouwen de schildpad als symbool voor een lang leven. Hij wordt vrijdag 65 jaar oud.

De ceremonie maakte deel uit van de festiviteiten die overal in het land gehouden worden om de jarige koning te vieren. Aan het Sea Turtle Conservation Center in Chonburi, ongeveer 75 kilometer van Bangkok, werden de dieren feestelijk losgelaten.

Het waren studenten van de Marine en bekende Thai die 1.066 schildpadden de zee inlieten. De ‘10’ staat voor de koning zelf, die ook wel koning Rama de tiende wordt genoemd. ‘66’ symboliseert het jaar ouder dan dat hij nu wordt.

Na het overlijden van zijn vader Rama IX, op 13 oktober 2016, gaf Maha Vajiralongkorn aan dat hij zijn kroning tot koning minimaal een jaar wilde uitstellen om zich voldoende te kunnen voorbereiden.

Hij nam op 1 december 2016 wel al de uitnodiging van het parlement aan om koning te worden. Met de formele kroning wordt gewacht tot een jaar na de dood van zijn vader.