Russische soldaten trekken weg uit Syrië

Rusland is begonnen met het terugtrekken van enkele legereenheden uit Syrië. Moskou had dat eerder al aangekondigd. Het is een gevolg van het staakt-het-vuren dat tot stand gekomen is tussen de Syrische oppositiegroepen en de Syrische regering.

Het vliegdekschip admiraal Koeznetsov en de bijhorende noordelijke vloot, keren als eerste terug naar Rusland. Het is onduidelijk hoeveel Russen er in Syrië hebben meegevochten met de troepen van Assad. Amerikaanse bronnen spreken van zo’n 4.000 troepen. Die worden nu stilaan afgebouwd.

Middellandse Zee
De Koeznetsov is al aan zijn terugreis begonnen. Het is het enige Russische vliegdekschip in de regio en vaart door de Middellandse Zee, het kanaal en de Noordzee naar de marinebasis van Severomorsk, in het hoge noorden nabij Moermansk. Het schip was nog geen 3 maanden in de Syrische regio.

Volgens de militaire leiding heeft het zijn opdracht vervuld. Rusland voert al sinds september 2015 bombardementen uit boven Syrië op vraag van president Assad. De burgeroorlog kostte er al aan zo’n 310.000 mensen het leven.