Robin in Jemen: zo schrijnend is situatie in ziekenhuizen

Jemen, een land dat na vier jaar verscheurende burgeroorlog op de rand staat van de grootste humanitaire crisis die de wereld in jaren heeft gezien. Het land zelf is potdicht, afgesloten van de buitenwereld, onderaan het Arabisch schiereiland. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers en cameraman Jo Verstichel zijn als één van de eerste televisieploegen toch het noorden weten binnen te dringen. In hoofdstad Sanaa konden zij met eigen ogen zien hoe schrijnend de situatie is, zelfs in de ziekenhuizen.

Robin en zijn cameraman Jo bezoeken in hoofdstad Sanaa twee ziekenhuizen. "We willen gaan kijken hoe het gesteld is met de ondervoeding", vertelt Robin vanuit de wagen. "We weten dat het buiten Sanaa nog erger is dan in de hoofdstad, omdat er hier nog veel voorhanden is. Maar toch is de problematiek ook hier zeer ernstig".

"Schrijnend"
Pas in het ziekenhuis wordt duidelijk hoe groot het probleem is. Baby's die sterven omdat ze geen voeding krijgen, jonge moeders die zelf te hard ondervoed zijn om hun baby eten te geven. "Een probleem waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat ook zwaar zieke kinderen, bijvoorbeeld met leukemie of kanker, hier al vier jaar niet meer beschikken over de therapieën die ze eigenlijk nodig hebben. En dat wordt ons hier klaar en duidelijk gemaakt. Het zijn schrijnende beelden", vertelt Robin.

Bekijk de volledige reportage van Robin Ramaekers hier:

Bekijk ook: