Rel in Nederland over 'poep op vlees'

In Nederland is ophef ontstaan over mogelijke uitwerpselen op vlees. Tv-programma Zembla zendt vanavond een reportage uit over de zogenaamde 'poep op vlees'.

In de reportage wordt gezegd dat veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen besmet is met bacteriën als E.coli. De bacterie komt op het vlees terecht doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terechtkomt. Volgens een van de keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector in de uitzending zit er mest op ongeveer 60 procent van de karkassen.

"Het komt door een te hoge bandsnelheid", zegt een keurmeesteres in Zembla, "mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken." Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. "Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees."

Ook bij ons?

De toestand is in België veel beter dan in Nederland, zo reageerde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). In de slachthuizen in België is steeds een dierenarts aanwezig die erop toeziet dat alles hygiënisch verloopt. Het FAVV kan ook de bandsnelheid in het slachthuis laten vertragen als dat nodig zou blijken.

Op de vraag of geïmporteerd vlees uit Nederland door het FAVV gecontroleerd wordt op E.coli, antwoordde de woordvoerder dat we in een vrije markt leven en dat dit alleen met toestemming van de Europese Commissie zou kunnen. Verder in de voedselketen neemt het FAVV wel monsters van vlees die gecontroleerd worden op de aanwezigheid van onder meer hormonen en antibiotica en waarbij ook een eventuele besmetting met de E.colibacterie vastgesteld kan worden.

Bekijk ook: