Puigdemont terug in België

"Het is geen gemakkelijke reis geweest, geen korte reis, geen reis zoals ik verwacht had, maar ik ben tenminste terug op Catalaanse bodem", zei de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont tijdens een persconferentie in Brussel. Puigdemont verbleef sinds eind maart in Duitsland, waar hij opgepakt was op de terugweg naar België. Zowel Puigdemont als de huidige minister-president Quim Torra benadrukten het belang van een Europese strategie.

"Dit is niet mijn laatste stop, dit is niet het einde van mijn reis", zei Puigdemont. "Van hieruit zal ik mijn reis door Europa verderzetten. Ik zal tot in de verste uithoek van Europa reizen om de rechtvaardige zaak van het Catalaanse volk te verdedigen. Mijn reis gaat door tot alle politieke gevangenen vrijgelaten zijn en het Catalaanse volk haar recht op zelfbeschikking kan uitoefenen zonder te moeten vrezen voor geweld."

De huidige Catalaanse regeringsleider Quim Torra ontving Puigdemont bij zijn terugkeer in Brussel. "Vandaag is een nederlaag voor de Spaanse staat, Spanje heeft de Europese juridische strijd verloren", zei hij.

Belgisch probleem
Op de vraag van VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert of hij de Belgische regering niet in problemen brengt door zijn aanwezigheid in Brussel, zei hij dat dit geen zaak is van Belgische politiek. “We willen ons niet mengen in de Belgische politiek en hebben veel respect voor de Belgische politieke realiteit."