Portugal haalt weer adem na bosbranden

In Portugal halen ze weer adem, want het heeft vannacht voor het eerst in lange tijd geregend. Zo goed als alle bosbranden zijn daardoor onder controle. Minstens 36 mensen kwamen om en honderden huizen zijn volledig vernield sinds de branden dit weekend begonnen.

“Rond mij is het hier allemaal zwartgeblakerd, maar de situatie is heel verschillend al naargelang de plaats”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck die in het Portugese Lajeosa Do Dao is. “We hebben 130 kilometer door dit gebied gereden en er zijn plekken waar geen spoor is van brand.”

Geen stroom
In het dorpje waar Boudewijn Van Spilbeeck langsging, zijn zestien huizen vernield. Ook de apotheek van het dorp ging in vlammen op. “We zijn alles kwijt”, zegt apotheker Hugo Angelo. Overal liggen elektriciteitskabels op straat, in de regio is nergens nog stroom.

Nationale rouw
In Portugal zijn vandaag drie dagen van nationale rouw begonnen. Meer dan 3.000 brandweermannen blijven op het terrein, want er zijn wel nog enkele kleine brandhaarden.

Het is al de tweede keer dat Portugal te maken krijgt met dodelijke bosbranden. Midden juni vielen 64 doden en meer dan 250 gewonden in de buurt van Pedrogao Grande, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon.