Paus mag het ‘r-woord’ niet noemen

Aan de zijde van paus Franciscus, die een bezoek brengt aan Myanmar, heeft regeringsleider Aung San Suu Kyi gezegd dat zij zich engageert om "de rechten te beschermen, tolerantie te bevorderen en de veiligheid te verzekeren van alle" burgers van het Aziatische land. Het woord ‘Rohingya’ viel echter niet.

"Het is onze taak voort te gaan met het uitbouwen van een staat gebaseerd op wetten en instellingen die iedereen in ons land gerechtigheid, vrijheid en veiligheid garandeert", zei de Nobelprijswinnares voor de Vrede. Zij staat onder toenemende druk omdat ze heeft gefaald in het tegengaan van militaire operaties die 620.000 leden van de Rohingya-moslimminderheid naar buurland Bangladesh hebben doen vluchten.

De Argentijnse kerkleider van zijn kant zei, zonder de Rohingya te noemen, dat de toekomst van het vroegere Birma via "vrede" komt, gebaseerd op "eerbied voor alle bevolkingsgroepen en hun identiteit.

Franciscus brak op de tweede dag van zijn bezoek aan Myanmar een lans voor "engagement voor gerechtigheid" en "eerbied voor de mensenrechten".