Partij Rajoy: "Uitspraak Francken onaanvaardbaar"

Er komen heel wat internationale reacties op de uitspraak van staatssecretaris Francken gisteren in het VTM NIEUWS dat Puigdemont indien nodig in België asiel kan aanvragen. De Partido Popular, de regering van premier Rajoy, noemt de uitspraken "onaanvaardbaar". Volgens Spaanse media kan de uitspraak van Francken leiden tot een diplomatiek conflict.

Op heel wat Spaanse en Amerikaanse media staat het bericht van de Belgische staatssecretaris die de mogelijkheid openlaat aan de Catalaanse minister-president Puigdemont om in België asiel aan te vragen.

Volgens analisten zou dat niet in goede aarde vallen van de Spaanse regering. In de jaren ’90 bijvoorbeeld was er een conflict tussen België en Spanje over een vervolgd Baskisch koppel. Een Belgisch verblijf voor Puigdemont zou opnieuw diplomatieke spanning kunnen betekenen tussen Madrid en Brussel.

"Onaanvaardbaar"
De woordvoerder van de Spaanse regeringspartij Partido Popular noemt de uitspraken van Francken over Puigdemont "onaanvaardbaar". Het gaat om "zware beschuldigingen tegen het gerechtelijke systeem van Spanje", en de partij hoop dan ook "dat er snel een rechtzetting komt".

Volgens het persbericht van de partij heeft Francken "de principes van solidariteit en loyale samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie geschonden".

"Teruggefloten"
In Barcelona ondervond ook VTM NIEUWS-journalist Boudewijn Van Spilbeeck aan den lijve dat de Spaanse regering niet opgezet is met de uitspraak van Francken. "Ik ben een aantal keer uitgefloten geweest toen men hoorde dat ik een Belgische journalist was", vertelt hij. "Ze zeiden me ook dat Francken dezelfde man is die bekend staat voor zijn harde aanpak van vluchtelingen uit oorlogsgebied.