Dossier Verkiezingen Nederland

Nederland kiest: Rutte nog op kop

In Nederland is het de allerlaatste campagnedag, want over minder dan 24 uur gaan de stembussen open voor de parlementsverkiezingen. De partij van premier Mark Rutte, de liberale VVD, staat sinds vorige week op kop in de peilingen. Op dit moment is het verschil met Geert Wilders (PVV) zo'n drie procent. Maar dat wil voorlopig niets zeggen, want liefst driekwart van de Nederlanders heeft nog niet definitief beslist.

Wordt de uiterst rechtse Geert Wilders de nieuwe premier van Nederland? Of blijft Mark Rutte aan? Dat bepalen zo'n dertien miljoen kiezers in wat nu al de meest besproken Nederlandse verkiezingen ooit zijn. Sommige kiezers zien liever zelfs geen van beide winnen.

"Gedoogconstructie"
De twee grote kemphanen namen het gisteravond tegen elkaar op in rechtstreeks duel. Rutte zei dat hij nooit meer wil samenwerken met de PVV van Wilders. In 2012 viel zijn kabinet nog nadat begrotingsgesprekken met Wilders mislukten. De PVV gaf toen gedoogsteun aan het kabinet Rutte.  

“Vervolgens bent u doorgegaan met extreme uitspraken over minder Marokkanen en daarna bent u verder geradicaliseerd door te zeggen: ‘De moskeeën gaan dicht en ik ga alle korans thuis weghalen.’ Met zo'n partij, meneer Wilders, ga ik niet samenwerken. Niet in een kabinet en ook niet in een gedoogconstructie”, zei Rutte. “En toch gelooft niemand u”, antwoordde Geert Wilders.

Vanavond is er nog een groot slotdebat op de Nederlandse televisie met de lijsttrekkers van alle partijen.