Nationaal Museum van Brazilië gaat in vlammen op

In het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro woedt een hevige brand. Dat meldden lokale media. Op televisiebeelden is te zien hoe het gebouw volledig in vlammen opgaat.

Volgens een woordvoerder van het historische museum zijn er geen gewonden gevallen. Het museum, ondergebracht in het paleis van São Cristóvão gelegen in het stadspark Quinta da Boa Vista, was al gesloten toen het vuur uitbrak om 19.30 uur (0.30 uur Belgische tijd). Hoe groot de schade aan het gebouw en de collectie is, is nog niet duidelijk. 

Het Nationaal Museum van Brazilië is het oudste museum van het Zuid-Amerikaanse land. Het werd opgericht in 1818 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1892, toen de collectie werd verhuisd naar de residentie van de Portugese koninklijke en later de Braziliaanse keizerlijke familie. 

"Tragedie"
Het paleis van São Cristóvão herbergt volgens lokale media momenteel ongeveer 20 miljoen museumstukken. Het museum bezit een grote geologische, botanische, paleantologische en archeologische collectie. "Dit is een tragedie voor de cultuur van Brazilië", reageerde museumdirecteur Paulo Knauss op telvisiezender GloboNews.