Dossier

Migrant centraal in verkiezingen Nederland

De Nederlandse parlementsverkiezingen die woensdag plaatsvinden, staan grotendeels in het teken van het migrantenprobleem. Het thema is zelfs uitgegroeid tot het grootste onderwerp van deze verkiezingen. En niet alleen PVV-leider Geert Wilders wil het aantal asielzoekers in Nederland beperken, ook de sociaaldemocraten van de Partij van de Arbeid zien de vluchtelingen liever niet massaal komen.

In het  Nederlandse Geldermalsen klinken de verkiezingsbeloften van Wilders en de PvdA om de migranten te bepreken als muziek in de orden. De inwoners van deze gemeente hebben namelijk weken gevochten tegen de komst van een asielcentrum, waar plaats is voor vijfhonderd asielzoekers. De buurtbewoners hadden onder meer schrik dat de waarde van hun huis ging dalen door de komst van het opvangcentrum.

 

In 2015 kwam het zelfs even tot gewelddadige opstootjes in het dorp. De gemeenteraad ging uiteindelijk door de knieën en besloot dat er onvoldoende draagkracht was om de plannen voor het asielcentrum te realiseren. Ook vandaag wil de gemeente zich niet langer uitspreken over het centrum om de gemoederen te bedaren.