Michel wil nieuw elan voor Europa

Premier Michel hield gisterenavond een Europese mini-top in Hertoginnedal. Hij ontving er twaalf Europese leiders, onder wie Angela Merkel en Emmanuel Macron, voor een informeel diner. Volgens het entourage van de premier vond de minitop plaats in een “warme en positieve sfeer”.

Ook van de partij waren de Poolse premier Mateusz Morawiecki,  regeringsleiders Boïko Borissov (Bulgarije), Leo Varadkar (Ierland), Paolo Gentiloni (Italië), Juha Sipilä (Finland), Xavier Bettel (Luxemburg), Antonio Costa (Portugal), Mariano Rajoy (Spanje) en Robert Fico (Slovakije). De Nederlandse premier Mark Rutte daagde alsnog op, hoewel hij eerst had gezegd dat hij andere verplichtingen had.

Het bood de leiders een gelegenheid om "meer directe" gesprekken aan te knopen dan tijdens de normale Europese toppen. Enkele thema's die zijn besproken zijn handel, energietransitie, defensie, migratie, de plaats van Europa in de wereld en het EU-budget na de Brexit.

"Moment de gloire"
“Michel profileert zich als een vernieuwer binnen Europa. Hij ziet dit als zijn moment de gloire”, legt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken uit.

“Samen met de Luxemburgse premier Bettel en de Franse president Macron wil hij een jonger en dynamischer elan voor Europa”, zegt Frencken. “Zo wil hij bewijzen dat België in de cockpit van Europa zit. Michel wil een bruggenbouwer zijn tussen Europese voorstanders als Merkel en Macron en eurosceptici als de Poolse premier Mateusz Morawiecki.”

Juncker en Tusk
Opvallende afwezigen op de top zijn Commisievoorzitter Juncker en Europees President Tusk. Zij zijn niet uitgenodigd door Michel. “En dat is vervelend. Vooral voor Tusk, die morgen een top organiseert en waar dezelfde thema’s worden behandeld als hier. Al wil het kabinet van Tusk niet gezegd hebben dat ze het vervelend vinden”, sluit Frencken nog af.

Vrijdag vindt de Europese top plaats met 27, zonder Groot-Brittanië. Daar staan verschillende institutionele kwesties op de agenda, alsook het EU-budget na de Brexit.