"Mensen betaald om Poetin toe te juichen"

"Heel wat mensen zijn gisteren betaald om Poetin toe te juichen tijdens zijn overwinningsspeech." Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Carolien Van Nunen vanuit Moskou. “Ze kregen 500 roebel, zo’n 7 euro, toegestoken om gewoon aanwezig te zijn, om het plein te vullen."

Gisteren vond er een groot concert plaats op het Rode Plein, het plein voor het Kremlin, om de verkiezingsoverwinning van Vladimir Poetin te vieren. Naast Poetin zelf waren daar ook duizenden mensen aanwezig. Onder hen ook mensen die betaald werden of onder druk gezet werden om daar te zijn.

Busjes
“Ik heb met mijn ogen gezien hoe mensen geld kregen om het plein te vullen. Daarnaast waren er ook busjes die aanreden met mensen. Vanwaar ze komen, is niet geweten, maar we horen dat werkgevers hun mensen onder druk zetten", legt Van Nunen uit.

Ook gisteren doken al heel wat beelden op van duistere praktijken. Zo was te zien hoe sommige mensen meer dan één stem uitbrachten en de oppositie diende al verschillende klachten in van verkiezingsfraude.

2024
Vladimir Poetin won gisteren de presidentsverkiezingen met een verpletterende meerderheid van 76 procent van de stemmen. Zo blijft Poetin zeker tot 2024 president, en is zo de langst regerende leider van Rusland sinds Stalin.

Bekijk ook:

Protest bij stemmers