Dossier Terreurdreiging

"Lessen trekken bij NYPD na aanslagen"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is in de Verenigde Staten voor een bezoek aan de NYPD, de New Yorkse politie. Hij hoopt zo lessen te trekken uit de manier waarop de VS met terreur omgaan. VTM NIEUWS-journaliste Greet De Keyser sprak met hem.

Gisteren bezocht Jambon het 9/11-monument, waar hij even stilstond bij de 3.000 dodelijke slachtoffers van de aanslagen in 2001. “We proberen met de New York Police Department te kijken hoe zij terreur aanpakken. Bij de aanslagen in 2001 vielen meer dan honderd keer zo veel dodelijke slachtoffers dan bij de aanslagen in Brussel. Het is bewonderenswaardig hoe zij ermee omgingen. New York is een stad met negen miljoen inwoners en er is maar één politie. Wij kunnen hier zeker lessen leren van hen”, aldus Jambon.

Jambon is voor drie dagen in New York waar hij een dag zal doorbrengen bij de NYPD. Daar krijgt hij te zien hoe een politiemacht van 44.000 man de stad bewaakt en beschermt tegen terreur. Op vrijdag gaat hij naar de UNCOPS, een initiatief van VN-secretaris generaal Ban Ki Moon waarin de strijd tegen het terrorisme en het probleem van moslimradicalisering centraal staat.