Kurz straks jongste premier ter wereld

Oostenrijk krijgt naar alle waarschijnlijkheid de jongste premier ter wereld. Sebastian Kurz, 31 jaar, heeft met zijn conservatieve partij ÖVP gisteren 31,6 procent van de stemmen gekregen. Hij kijkt voor zijn regering nu naar de anti-immigratiepartij FPÖ, de derde grootste partij van Oostenrijk, net na de socialisten.

Sebastian Kurz kan de jongste premier van de wereld worden, hij is geboren op 27 augustus 1986, in Wenen. Hij woont daar nog altijd, samen met z'n vriendin Susanne Thier waar hij al twaalf jaar mee samen is. In een campagnefilmpje gaf Kurz een inkijk in z'n privéleven. 

Diploma niet behaald
Kurz studeerde rechten, maar behaalde nooit zijn diploma, omdat hij vol voor de politiek ging. Op z'n 24 werd hij staatssecretaris voor Integratie, en op zijn 27ste werd hij de jongste buitenlandminister van Europa. Zo sloot hij als één van de eersten de Balkanroute af voor vluchtelingen.

Zijn conservatieve partij haalde 31.6 procent van de stemmen. De socialisten van de aftredende premier werden tweede met net geen 27 procent nipt voor de rechts-populistische FPÖ, daar waren ze gisteren in feeststemming, want vermoedelijk zoekt Sebastian Kurz hen op om een coalitie te vormen.

Staatssecretaris op 24ste
Kurz komt zeker niet uit het niets opgedoken. De in Wenen geboren politicus werd in 2009 voorzitter van de christendemocratische Volkspartij. Hij zetelde even in de gemeenteraad van hoofdstad Wenen, maar maakte al snel zijn opwachting in de nationale politiek. Op zijn 24ste werd hij staatssecretaris voor Integratie en amper twee jaar later werd hij op 27-jarige leeftijd de jongste minister van Buitenlandse Zaken ooit in de EU.

Begin dit jaar viel de regering in Oostenrijk en stapte de toenmalige voorzitter van de Volkspartij Reinhold Mitterlehner op. Kurz werd als nieuwe partijleider aangesteld en veranderde de partijnaam in ‘Lijst Sebastian Kurz – De nieuwe Volkspartij’. In samenspraak met de sociaaldemocraten van huidig bondskanselier Kern werden nieuwe parlementsverkiezingen aangekondigd.