Koningin Mathilde vraagt VN om meer aandacht voor re-integratie kindsoldaten

Koningin Mathilde vraagt de Verenigde Naties om meer aandacht te besteden aan de re-integratie van kindsoldaten en kinderen uit gewapende conflicten, bijvoorbeeld kinderen van teruggekeerde Syriëstrijders. De koningin vindt het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in begeleiding om zulke kinderen opnieuw te helpen integreren.

Koningin Mathilde zit niet stil tijdens haar bezoek aan de Verenigde Naties. Ze wandelt door de straten van New York van de ene naar de andere meeting. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft ze de speciale VN-vertegenwoordiger voor kinderen in een gewapend conflictgebied ontmoet, een thema waar ons land meer aandacht om vraagt.

Psychologe
“Meer dan 350 miljoen kinderen wonen momenteel in actief conflictgebied”, zegt de koningin tijdens haar speech. “Tegelijkertijd tonen VN-gegevens aan dat ongeveer 10.000 kindsoldaten elk jaar worden vrijgelaten en elk van hen heeft re-integratiebegeleiding nodig.”

Als psychologe vindt Mathilde het belangrijk dat zulke kinderen mentaal ondersteund worden om hen te helpen zich opnieuw te integreren. “De wonden veroorzaakt door oorlog zijn veelvoudig. Hoewel fysieke letsels vaak te genezen zijn, is genezing veel onzekerder als het gaat om mentale trauma’s”, klinkt het. “Geestelijke gezondheid is één van de prioriteiten waar ik me op focus als verdediger van duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties.”