Dossier Strijd tegen IS

IS-kindsoldaat (14) getuigt bij VTM NIEUWS

“Mijn naam is Mohammed, ik ben 14 jaar en ik was een soldaat.” Aan het woord is één van de ‘Welpen van het Kalifaat’, een elitegroep van kindsoldaten bij terreurorganisatie Islamitische Staat. Als eerste is VTM NIEUWS-oorlogsjournalist Robin Ramaekers erin geslaagd om in Syrië te praten met één van de kinderen die voor IS vochten.

Mohammed is een kleine, tengere, maar zelfverzekerde jongen. Als lid van de ‘Welpen van het Kalifaat’, die ingezet worden aan het front, bij zelfmoordaanslagen en propagandaexecuties, is hij een bevoorrechte getuige van hoe het er aan toegaat bij IS.

Mohammed werd opgeleid door de beste buitenlandse strijders die IS in huis had, onder wie ook een Belg. “Er was een man die Abu Bassam al-Belgiki heette”, vertelt Mohammed. “Hij was gespecialiseerd in het maken van wapens. Ik leerde hem kennen op trainingskamp. Hij was bij mij tot hij naar Turkije ging.”

Naar het front
Na anderhalf jaar training werd Mohammed ingezet aan het front in Aleppo, Homs, Damascus en Raqqa. “Op dat moment werd ik een echte jihadist. Ik werd echt deel van hen, van IS”, vertelt hij. Hoeveel mensen hij doodde, weet Mohammed niet. “Ik weet niet hoeveel mensen ik met mijn wapen doodde. Mijn wapen was een kalasjnikov. Ik kon mijn hoofd niet omhoog steken om te kijken want dan zou ik een kogel in mijn hoofd krijgen. Je schoot gewoon zo veel je kon.”

(lees verder onder de video)

"Vrouwen en kinderen doden: is dat goed of slecht?"
Veel van Mohammeds vrienden bij de Welpen werd gevraagd om zichzelf op te blazen of om deel te nemen aan executies. Mohammed beweert zelf dat hij altijd geweigerd heeft. “Ik was op zoek naar de juiste weg. Maar ik wist niet meer wat juist of fout was”, zegt hij daarover. “Een auto nemen en jezelf opblazen, is dat juist of fout? Vrouwen en kinderen doden, is dat goed of slecht? Ik zocht naar de juiste weg en ik ben blij dat ik niet heb meegedaan.”

Volgens de YPG wordt Mohammed binnen enkele dagen overgeplaatst naar een heropvoedingsinstelling. Hij ziet zijn leven als 14-jarige na IS zelf positief in. “Ik wil een menselijk leven, een normaal leven als een normale mens.”