Kiest Iran voor meer openheid naar ons?

De Iraniërs kiezen vandaag een nieuwe president. Het is eigenlijk een keuze tussen méér openheid richting het westen, met de huidige president Hassan Rohani, of weer méér isolement met zijn uitdager Ebrahim Raisi, een conservatieve geestelijke. In de peilingen staat hij àchter op Rohani.

Omstuwd door de pers bracht huidig president Hassan Rohani zijn stem uit. Hij is de man die twee jaar geleden het omstreden Iraanse atoomprogramma terugschroefde en in ruil schafte het Westen een deel van de sancties tegen het land af.

Toenadering Westen
Rohani wil voortbouwen op dat akkoord en op politiek en economisch vlak nog meer toenadering zoeken met het Westen. “Ik zeg niet dat we helemaal tevreden zijn met wat we tot nu toe gedaan hebben, maar we moeten het juiste pad kiezen om vooruit te blijven gaan”, zei Rohani. Hij is enorm populair in de steden, en mag rekenen op de jonge kiezers.

Conservatieve uitdager
Ook Ebrahim Raisi bracht zijn stem al uit. De kandidaat van de aartsconservatieve clerus doet het goed op het platteland. Raisi zegt dat de nucleaire deal van Rohani economisch nauwelijks iets heeft opgebracht. Hij vindt ook dat meer toenadering tot het Westen Iran zal doen afdwalen van de islamitische waarden.

“We roepen luid om een eerlijke maatschappij, want het gaat om de waardigheid van dit land, Iran. Het is het foute beleid dat geleid heeft tot een toename van de kloof tussen rijk en arm”, zegt hij.

Steun ayatollah
Raisi heeft ook de steun van opperste leider, ayatollah Ali Khamenei. Hij wordt zelfs genoemd als de mogelijke opvolger van de hoge geestelijke.

Morgen weten we welke weg de 56 miljoen Iraanse kiezers willen bewandelen: meer openheid of opnieuw isolement.