Hoe goed heeft Obama het gedaan?

Hoe goed heeft Barack Obama het nu eigenlijk gedaan als president van de Verenigde Staten? Greet De Keyser, correspondente voor VTM NIEUWS in de VS, maakt voor ons een analyse.

"Hij heeft natuurlijk moeten afrekenen met een Republikeins congres dat absoluut niet meewilde met hem", vertelt De Keyser. "Hij heeft wel een aantal verwezenlijkingen op zijn naam kunnen zetten zoals bijvoorbeeld het oplossen van de economische crisis acht jaar geleden." 

Maar er zijn ook dingen waar Obama veel verder in had willen gaan, zoals de verandering van de immigratiewetgeving. "Hij beseft dat het werk nog lang niet af is", vertelt De Keyser. "Hij is een goed president, maar geen historisch president. Hij zal wel in de geschiedenisboeken staan als de eerste zwarte Amerikaanse president, maar niet meteen door de politieke verwezenlijkingen."

Obama zal ook vooral bekend blijven om Obamacare, zijn ziekteverzekering. Hij probeert zijn erfenis nu veilig te stellen. “We weten van Trump dat hij Obamacare zo snel mogelijk wil afschaffen”, vertelt De Keyser. “President Obama heeft heel veel moeten regeren met ‘executive orders’, dat zijn veranderingen die geen echte wetten zijn. Al die beslissingen komen nu onder druk, die kan Trump zo meteen met één penstreek vernietigen.” Het is dus niet zeker of Obamacare een lang leven beschoren is.