Greta Thunberg ontmoet paus Franciscus

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en paus Franciscus hebben elkaar vandaag kort ontmoet op het Sint-Pietersplein in Rome. De 16-jarige activiste had tijdens de algemene audiëntie voor een geselecteerd publiek een pamflet bij met een oproep voor een klimaatstaking.

“De Heilige Vader bedankte en moedigde Greta Thunberg aan voor haar inzet voor de milieubescherming”, zei Vaticaan-woordvoerder Alessandro Gisotti. Beiden schudden elkaar de hand en de 16-jarige Zweedse bedankte ook de paus “voor zijn inspanningen ter verdediging van de planeet”.

“Hij was heel vriendelijk, hij lachte de hele tijd”, zei Thunberg over de ontmoeting aan de Zweedse krant Dagens Nyheter. “Ik bedankte hem voor zijn strijd voor het klimaat. En hij antwoordde: ‘Ga door, Greta. Gewoon doorgaan!’”

De 16-jarige klimaatactiviste was samen met haar vader Svante Thunberg een van de geselecteerde gasten van de paus tijdens zijn wekelijkse audiëntie met het publiek. Thunberg arriveerde vandaag met de trein in de Italiaanse hoofdstad en wordt morgen, op Witte Donderdag, nog ontvangen door Italiaanse politici. Thunberg zal tot slot vrijdag deelnemen aan een demonstratie, die wordt georganiseerd door Italiaanse scholieren die haar voorbeeld volgen.