Greenpeace laat Superman tegen kerncentrale crashen uit protest

Greenpeace heeft een drone laten crashen tegen de wand van de kerncentrale van Bugey in Frankrijk. Aan de drone was een Supermanpop vastgehangen. Met de actie wilden de milieuactivisten aantonen dat de beveiliging van kerncentrales beter moet. “Mensen met slechte bedoelingen kunnen de kerncentrale makkelijk bereiken vanuit de lucht”, zegt Eloi Glorieux van Greenpeace België.

De Supermanpop crashte tegen een muur van een van de koelbassins voor gebruikte kernbrandstof. Daarin zit de hoogste concentratie aan radioactief materiaal. Volgens Greenpeace worden er onvoldoende maatregelen genomen om die koelbassins te beveiligen.

Betere afscherming
“De installaties zijn gebouwd in de jaren 70, wat betekent dat ze niet beveiligd zijn voor terroristische aanvallen”, zegt Greenpeace. Daarom pleit de milieuorganisatie voor een passieve fysieke afscherming en een robuuste bunkering van de kwetsbare gebouwen.

Op 10 juli volgt er een debat in ons parlement. De subcommissie voor nucleaire veiligheid zal samenzitten over de kwetsbaarheid van onze kerncentrales.

Foto: Nicolas Chauveau