Gemaskerde jongeren steken auto’s in brand in Zweden

Gemaskerde jongeren hebben vorige nacht zowat honderd auto’s in brand gestoken in Zweedse steden. Ook bekogelden ze de politie met stenen. Premier Stefan Löfven reageerde woedend. “Het lijkt goed georganiseerd. Bijna zoals een militaire operatie”, stelde hij.

De relschoppers sloegen toe in steden als Göteborg, Trollhättan en Falkenberg. De politie vermoedt dat zij via sociale media contact hadden, meldt Sveriges Radio. Alleen al in de stad Göteborg zijn volgens de lokale media 88 voertuigen vernield of ernstig beschadigd.”We beseffen dat het geen toeval kan zijn dat het op meerdere plaatsen begon in zo’n kort tijdsbestek”, aldus een politiewoordvoerster. De politie sluit in elk geval niet uit dat het gaat om een gecoördineerde actie. Mogelijk hebben de daders via sociaalnetwerksites contact gehouden met elkaar.

Aanleiding
De politie heeft meerdere jonge vandalen geïdentificeerd en gaat in gesprek met de ouders. Er werden twee verdachten - van 16 en 21 jaar - aangehouden. Het is nog onduidelijk wat de directe aanleiding is voor het grootschalige vandalisme. Het kwam de afgelopen jaren wel vaker voor dat jongeren voertuigen in brand staken voor het einde van de schoolvakantie.

Verkiezingsthema
Premier Löfven reageerde erg boos en sprak de betrokken jongeren op de radio rechtstreeks toe. “Waar zijn jullie mee bezig?”, wilde de sociaaldemocraat weten. De openbare orde is een belangrijk verkiezingsthema in Zweden, in september staan er verkiezingen op het programma. Peilingen voorspellen dat de sociaaldemocraten van Löfven een historisch slechte uitslag tegemoet zullen zien.

Anti-immigratiepartij Zweden-Democraten hoopt daarvan te profiteren. “Wij willen Zweden op 9 september weer veilig maken”, klinkt het.