Dossier President Trump

Finnen lachen met Trump na verkeerde uitspraak

De Amerikaanse president Donald Trump beweerde afgelopen weekend dat “bossen, zoals in Finland, geharkt moeten worden om grote bosbranden te voorkomen”. Op sociale media reageren de Finnen vol ongeloof op de uitspraak van Trump.

De branden, die vorige week uitbraken, hebben een gigantische schade aangericht in Californië. Alleen al in het noorden verspreidde het vuur zich over een oppervlakte van bijna 60.000 hectare. Tot nu toe vielen zeker 76 doden. Meer dan duizend mensen worden nog steeds vermist. Camp Fire is de dodelijkste en meest verwoestende brand ooit in Californië.

Harken
Slecht bosbeheer is volgens de Amerikaanse president de oorzaak van de zware bosbranden in Californië. Om te voorkomen dat er nieuwe bosbranden zouden ontstaan, moeten de bossen volgens de Amerikaanse president geharkt worden. “Toen ik de president van Finland ontmoette, zei hij dat zij veel tijd besteden aan het harken en schoonmaken van hun bossen”, zei Trump na zijn bezoek aan verschillende plaatsen in Noord-Californië.

Zijn Finse collega Sauli Niinistö ontkent echter dat hij ooit met Trump over het harken van bossen sprak. “Hij refereerde wellicht aan onze ontmoeting tijdens de herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog, vorige week in Frankrijk”, aldus Niinistö in een reactie aan de Finse omroep Yle. “Ik zei hem dat Finland grotendeels uit bossen bestaat, dat we een goed bewakingssysteem hebben en dat we goed zorg dragen voor onze bossen, maar harken, daar hebben we het niet over gehad.”

(Meer onder de tweet)

De opmerkelijke uitspraak van Trump is de Finnen niet ontgaan. Op sociale media circuleren humoristische afbeeldingen en uitspraken. “Er zit een hark in onze baby box. Wij leren immers harken vanaf onze geboorte”, zo staat onder meer in een tweet te lezen.

Lees ook: