Exclusief: VTM NIEUWS spreekt met ex-terrorist Al Qaeda

Aimen Dean, één van de belangrijkste bommenmakers van Al Qaeda en jarenlang spion voor de Britse inlichtingendienst, was gisteren in ons land. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers kon hem exclusief spreken. “Jonge moslims in Europa hebben twee keuzes: de optie van de natiestaat die tot vrede leidt of de optie van Al Qaeda en IS”, zegt Dean.

Dean gaf in de Koninklijke Militaire School van Brussel een lezing voor een aantal genodigden van het leger, de politie en de inlichtingendiensten. Dean is ex-meester-explosievenmaker bij terreurgroep Al Qaeda en oud-rechterhand van Osama Bin Laden. Hij besliste Al Qaeda de rug toe te keren en werkte jarenlang als spion voor westerse inlichtingendiensten.

Zijn boodschap aan de overheid en jonge moslims in ons land is duidelijk. “Er zijn hier twee opties, heel duidelijke opties. De optie van de natiestaat die tot vrede en welvaart leidt, ongeacht hoe klein je eigen aandeel daar in ook mag zijn, of de optie van Al Qaeida en IS die leiden tot anarchie en chaos en anti-moslim sentimenten in Europa die uiteindelijk kan leiden tot het verdrijven van moslims uit Europa. Welke keuze wil je maken? Deze of die optie. Dat is de keuze van elke jonge moslim in Europa.”

Ook op de moeilijke vraag wat te doen met de kinderen van IS-strijders die vast zitten in Syrië en Irak heeft Dean een duidelijk advies voor de Belgische overheid. “Tussen één en vier, vijf jaar oud zou ik ze terug brengen, aan intense rehabiliatie werken en ze plaatsen bij betrouwbare families, of in goede rehabilitatiefaciliteiten”, zegt Dean. “Tussen vijf en tien jaar oud, zou ik ze in rehabilitatie plaatsen in het buitenland. Ver weg eerst. En ik denk eigenlijk, als ze ouder zijn dan 12 zijn dan is het een verloren zaak.”

Aimen Deans keuze om Al Qaeda de rug toe te keren en zich in te zetten islamitisch extremisme kostte hem al twee keer bijna zijn leven. Hij en zijn gezin leven nu ondergedoken en onder voortdurende bescherming.