Eerste migranten van karavaan bereiken VS

Enkele honderden migranten uit Midden-Amerika hebben op hun weg naar de Verenigde Staten de grensstad Tijuana bereikt. De 357 mensen kwamen in negen bussen in het noordwesten van Mexico aan. Aan de Amerikaanse kant van de grens bevindt zich de stad San Diego in de staat Californië.

De migranten vluchten voor het geweld van jeugdbendes en de slechte economische situatie in de regio. Zo’n twintig mensen klommen op de hekken tussen de steden Tijuana en San Diego aan de Pacifische kust. De grensbewakers grepen niet in. Na twintig minuten lieten de migranten het hek weer los.

Uiteengevallen in groepen
Het grootste deel van de groep bevindt zich echter nog op 2.400 kilometer ten zuiden van de Mexicaanse stad Guadalajara. De karavaan bestaat uit ongeveer 5.000 mensen uit Honduras, Guatemala en El Salvador. Hun doel is de Verenigde Staten. Op weg daarheen is de karavaan in kleinere groepen uiteengevallen. Wanneer het grootste deel Tijuana zal bereiken, is nog niet duidelijk.

Een tweede groep migranten, die uit een 1.200-tal mensen bestaat, bevindt zich in een sportstadion in Mexico-Stad. Een derde groep van rond de 2.000 mensen was in de zuidelijke deelstaat Veracruz op weg richting noorden.

(Meer onder de video)

Verstrengde regelgeving
De Amerikaanse president Donald Trump had vorige week de regelgeving voor asielprocedures aan de zuidelijke grens van de VS verstrengd. De Republikein besliste dat migranten die de grens met de VS illegaal oversteken geen asielaanvraag zullen kunnen indienen. De procedure is daarmee in principe enkel nog mogelijk aan officiële grensovergangen.

De beslissing is hoogst omstreden. Verschillende organisaties hebben vooraf al verzet voor de rechtbank aangekondigd.

Trump had van illegale migratie het thema gemaakt voor de tussentijdse verkiezingen van vorige week dinsdag. Hij bediende zich daarbij van een opruiende retoriek en ging in zijn bekende stijl tekeer over de situatie. Na de verkiezingen zei hij er nauwelijks nog iets over.