De Wever wil Belgische gevangenis in Marokko

Bart De Wever (N-VA) stelt voor om een Belgische gevangenis te bouwen in Marokko. Vijfhonderd Marokkanen die nu in een Belgische cel zitten, zouden daar dan hun straf moeten uitzitten. De Wever is op werkbezoek in Marokko om er te praten met onder meer politiediensten en veiligheidsdiensten.

In onze gevangenissen verblijven 1.119 Marokkanen, waarvan 495 illegaal. Daarom bestaat in de politieke coulissen al langer het idee om een gevangenis in Marokko te bouwen. “Het dossier van het bouwen van een Belgische gevangenis in Marokko ligt al een paar jaar op tafel”, zegt De Wever.

“Het is een idee dat mij persoonlijk wel bevalt omdat je een win-winsituatie creëert. Als je mensen hebt die niet in België zouden mogen zijn, dan is het niet onlogisch dat ze hun straf in hun land van herkomst uitzitten.”

Samenwerking Marokko
De Wever is gisteren met een delegatie van het Antwerpse stadsbestuur vertrokken naar Marokko. De meerderheid van de Antwerpse Syriëstrijders heeft namelijk Marokkaanse roots. De komende dagen zal De Wever met Marokkaanse veiligheidsdiensten spreken over de aanpak van radicalisme.

(Lees verder onder de video)

De bouw van Belgische gevangenissen in Marokko zou volgens De Wever kunnen kaderen in een nauwere samenwerking. “Als we informatie goed uitwisselen en samen de problemen te lijf gaan, hebben zowel Marokko als België daar voordelen aan.”