Dader (20) opgepakt die inreed op menigte Charlottesville

Video: Dader (20) opgepakt die inreed op menigte Charlottesville
Dader (20) opgepakt die inreed op menigte Charlottesville
Uw video is aan het laden...

In de Amerikaanse stad Charlottesville, in de staat Virginia, is tijdens rellen tussen extreemrechts en extreemlinks een wagen ingereden op de menigte. Daarbij is zeker één dode gevallen, er vielen ook tientallen gewonden. Het incident deed zich voor naar aanleiding van een extreemrechtse protestmars. Volgens videobeelden en ooggetuigen reed de auto opzettelijk op de tegenmanifestanten in. De 20-jarige dader James Fields uit Ohio is opgepakt. De zaak wordt behandeld als een criminele moordzaak.

Het gaat om de 20-jarige James Fields uit Ohio. Op beelden is te zien hoe de wagen hard botst op een ander voertuig, snel achteruit rijdt midden in de manifestanten. Op andere beelden liggen demonstranten tegen de grond. De dader ramde nog enkele mensen en andere wagens vooraleer weg te scheuren, zo getuigden beelden die werden gepost door de groep Rebelutionary_Z, een organisatie van "onafhankelijke burgerjournalisten.

Eén dode
Volgens de burgemeester van Charlottesville, Mike Signer, is er minstens één dode gevallen bij het incident. Het dodelijke slachtoffer is een vrouw van 32 jaar, zegt politiecommissaris Al Thomas. De zaak wordt behandeld als een criminele moordzaak; de dader is reeds opgepakt, geeft de commissaris van de politie in Charlottesville mee tijdens een persconferentie. Het gaat om een 20-jarige man uit de staat Ohio, weet NBC News. Hij zal worden aangeklaagd voor moord, opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen en vluchtmisdrijf. Daarnaast heeft de politie nog drie andere mannen gearresteerd.

Diep bedroefd
De burgemeester van Charlottesville laat op Twitter weten dat hij diep bedroefd is. Hij roept ook de mensen op om naar huis te gaan."Mijn hart is gebroken. Ik vraag alle mensen van goede wil om naar huis te gaan."

Extreemrechts protest
Aanleiding voor de demonstratie onder het motto 'Unite the Right' was een beslissing van het stadsbestuur om een standbeeld van generaal Robert E. Lee te verwijderen. Lee was vanaf 1862 de opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke Geconfedereerde Staten tijdens de Amerikaanse Secessieoorlog (1861-1865). Op de manifestatie worden tot 6.000 deelnemers uit verschillende spectra van extreemrechts verwacht. Ook de vroegere leider van de Ku Klux Klan, David Duke, is van de partij.

Uren voor de manifestatie vandaag begon kwam het al tot een confrontatie tussen de extreemrechtse betogers en hun tegenstrevers. De demonstranten waren gekleed in camouflagekleding en hadden Confederatievlaggen en swastika’s bij zich. Verschillende mensen werden in elkaar geslagen en er werd met stenen en waterflessen gegooid.

Noodtoestand
De gouverneur van Virginia, Terry McCauliffe, en het stadsbestuur kondigden na de uitbraak van de gewelddadigheden de noodtoestand af in Charlottesville. Een dergelijke maatregel maakt het makkelijker om bijkomende veiligheidstroepen te laten aanrukken, indien dit nodig zou blijken.

"Geen plaats voor dit geweld"
President Donald Trump veroordeelde het geweld "We moeten allen samen opkomen en alles veroordelen wat voor haat staat", tweette Trump. "Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika".

Na het incident met de wagen sprak Trump de pers ook toe. "We veroordelen deze acties van haat. Dit is al lang aan de gang in ons land. De haat en de verdeeldheid moet stoppen. We moeten samenkomen als Amerikanen met liefde voor ons land en affectie voor elkaar, ongeacht onze huidskleur, afkomst, religie of politieke voorkeur."

De president verwees in zijn reactie aan de media en op Twitter opvallend genoeg niet naar de rol van de neonazi's in heel het gebeuren, noch noemde de president de aanval een daad van terreur. Iets wat voor heel wat beroering zorgt in de VS, ook binnen zijn eigen Republikeinse partij.

Helikoptercrash
Enkele kilometers van de extreemrechtse manifestatie is een helikopter gecrasht. Daarbij kwamen twee politieagenten om het leven. De politiehelikopter verleende assistentie aan de ordediensten tijdens de manifestatie. De precieze omstandigheden van de crash worden momenteel nog onderzocht, maar de politie gaat niet uit van kwaad opzet.

Door: Gunter Van Stappen