Cheurfi: de crimineel die agenten viseerde

De dader van de aanslag op de Champs-Elysées is geïdentificeerd als Karim Cheurfi, een man die al een tijdje gekend was bij de politiediensten. Meer nog: de man werd meermaals veroordeeld voor geweld tegenover agenten en moest op 7 april nog voor de rechtbank verschijnen omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating had geschonden. De politie vond al die tijd geen bewijs van radicalisering.

De hele dag was er onduidelijkheid over de identiteit van de dader van de aanslag op politieagenten in het hart van Parijs. De politie had gisteravond al laten weten dat het om een 39-jarige Fransman ging, maar plakte er vandaag pas officieel een naam op. Het gaat om Karim Cheurfi, een man die al jaren gekend is bij de politiediensten.

De 39-jarige Cheurfi heeft namelijk al een aardig crimineel parcours achter de rug, waarbij hij vooral politieagenten leek te viseren. Zo werd hij in totaal vier keer veroordeeld. In 2005 kreeg hij vijftien jaar cel voor poging tot doodslag op politiemensen, een jaar later kreeg hij hiervoor nog eens drie maanden. Daar kwamen in 2009 nog eens 18 maanden bij voor geweld tegen een medegedetineerde. In 2014 werd hij nog eens voor vier jaar veroordeeld, een jaar later kon hij vervroegd de cel verlaten.

Geen tekenen van radicalisering
De politiediensten hadden al die jaren echter geen aanwijzingen dat Cheurfi er radicale gedachten op nahield. Op 9 maart dit jaar werd uiteindelijk wél een terrorismeonderzoek geopend omdat hij zich vreemd begon te gedragen. Zo beschikten de speurders over informatie dat Cheurfi wapens wilde kopen en zou hij gezegd hebben dat hij politiemensen om het leven wilde brengen. Daarnaast had hij op het internet ook onder meer messen en maskers gekocht. 

Het parket besloot hem daarom op 23 februari van dit jaar aan te houden in het kader van een vooronderzoek, maar uiteindelijk moesten ze hem laten gaan bij gebrek aan bewijs. Ook op zijn computer die gisteren werd onderzocht, werden geen elementen teruggevonden die wijzen op radicalisering. Dat is opvallend, aangezien naast het lichaam van Cheurfi wél een briefje werd gevonden waarin hij zijn steun betuigt aan de terreurgroep IS. 

7 april nog voor rechtbank
Nog opvallend is dat Cheurfi op 7 april – twee weken voor de aanslag – nog voor de rechtbank moest verschijnen omdat hij zijn voorwaarden niet had nageleefd. Zo vertrok hij een maand naar Algerije, hoewel dat niet mocht. Cheurfi verklaarde dat hij naar daar trok om te trouwen. Uiteindelijk werden gewoon zijn voorwaarden herhaald, zonder dat zijn voorwaardelijke vrijlating werd ingetrokken.