Chemische gaswolk teistert Engelse kust

In Zuid-Engeland is een strand geëvacueerd omdat er een mysterieuze mist is komen opzetten vanop zee. Mensen roken een chloorgeur en kregen ademhalingsproblemen en geïrriteerde ogen, maar liefst 150 mensen moesten naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Het is een raadsel waar de chemische wolk vandaan komt.

De vreemde mist kwam gisterenmiddag plots opzetten voor het keienstrand van Birling Gap, in Engeland. Daar genoten op dat moment honderden strandgangers van de zon, maar dat genot duurde niet lang. Verschillende mensen kregen last van hun ademhaling en hadden ook prikkende ogen. 

Meer dan 150 mensen moesten uiteindelijk naar het ziekenhuis van de nabijgelegen stad Eastbourne gebracht worden. Dokters en verplegers droegen beschermde kledij om de mensen te ontsmetten. De gevolgen van de nevel voor de gezondheid waren beperkt en niemand werd voor lange tijd opgenomen.

Wat is de bron?
Waarschijnlijk is er sprake van een lekkage waarbij een chemische stof is vrijgekomen. Het is voorlopig nog onduidelijk om welke stof het gaat en wat precies de bron is. 

Toxicoloog aan de KU Leuven, Jan Tytgat, denkt dat het wellicht afkomstig is van een schip of een fabriek. “Op basis van wat we nu weten, denk ik dat we moeten zoeken in de richting van een industrieel accident of een lozing. Chloorhoudende producten kunnen gemakkelijk chloorgas vrijgeven als ze in contact komen met onder andere zeewater”, zegt hij daarover aan VTM NIEUWS.

Aan alle bewoners van de kuststrook tussen Birling Gap en Eastbourne krijgen de raad om de ramen en deuren dicht te houden. De politie gaat er wel vanuit dat het om een eenmalige gebeurtenis gaat. Alle stranden zijn maandag, op een Britse feestdag, dan ook gewoon open.

Door: Boudewijn Van Spilbeeck/Tessa Res