Catalonië tekent Spaanse feestdag

Spanje viert vandaag zijn Nationale Feestdag met als thema dit jaar: 'Trots om Spaans te zijn'. Net nu het land verscheurd wordt door de mogelijke afscheiding van Catalonië. Voorstanders van Spaanse eenheid kwamen massaal op straat, zowel in Barcelona als in Madrid. Daar woonde koning Felipe met zijn vrouw en dochters de militaire parade bij.

Koning Felipe verscheen voor de eerste keer in het openbaar sinds hij vorige week op televisie de Catalaanse overheid tot de orde riep over hun onafhankelijkheidsdrang. En nu middenin deze politieke crisis is het thema van de nationale dag: ‘Trots om Spaans te zijn.’

Er waren 65.000 toeschouwers, tien keer meer dan vorig jaar. Op de eretribune zitten alle regiopresidenten, behalve die van Catalonië en Baskenland.

Applaus voor politie
Er is applaus voor de Guardia Civil. Voor de Madrilenen zijn het helden, ook al gebruiken ze bijzonder veel geweld tijdens het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum.

Barcelona
Ook in Barcelona is de nationale feestdag gevierd onder het moto: 'Ja tegen Catalonië en ja tegen Spanje'. “Ik wil niet moeten kiezen tussen Catalonië en Spanje. Ik voel mij heel vereerd om Catalaanse te zijn en heel trots om Spaanse te zijn”, zegt Maria.

Na de bijeenkomst vlogen er nog enkele stoelen door de lucht toen voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid met elkaar slaags raakten. De politie kon de gemoederen bedaren.

Vlag in brand
Een honderdtal aanhangers van extreemrechts stak de Catalaanse vlag in brand. Maar voorts bleef alles rustig.